SpotOn – Stef

 
 

 

 

Na een hoop jaren rond te lopen in het regionale dartcircuit leer je vele mensen kennen. Als je wekelijks of maandelijks gooit kom je ook vaak dezelfde bekende gezichten en wordt het een soort van ‘Dartfamilie’. Dit is ook met Stef. Stef loopt al sinds 2006 mee in de competitie en wij kwamen elkaar vaak tegen op toernooien. Zo kan ik mij nog goed herinneren dat hij bij een toernooi op Texel met de fantastische tekst op zijn rug liep ‘het geweld uit Herveld’, kortom trots op zijn afkomst. Stef heeft zich de afgelopen jaren flink ingezet voor het darten. Naast het opstarten van een eigen dartclub (de Rijnvogels), heeft hij het grootste darttoernooi uit de regio (Open Herveld), is hij jarenlang in vrijwillige functies actief geweest binnen de ADO en is hij nu de voorzitter van de RDB. Een mooi rijtje waarin zijn darthart spreekt. Hij maakt zich dus hard ervoor dat wij als darters ons spelletje kunnen spelen op verschillende niveaus. Daarom waren wij ook blij dat Stef wilde meewerken aan deze SPOT ON.

Vertel, wie is Stef Onderstal buiten het dartbord?
Hallo, Ik zal mij even voorstellen, ik ben Stef onderstal, 48 jaar oud , getrouwd met christel en twee kinderen Stijn en Meglin. Buiten het darten om zit ik in de carnavalsvereniging CV de Deurdouwers, en in wedstrijdcommissie van visvereniging de Rietvoorn.

Wanneer ben jij in aanraking gekomen met het spelletje?
Ik ben begonnen met darten in 2006, op verzoek van mijn oom Martien IJkhout om eens een  pijltje te gooien in dartclub de rijnvogels. In 2007 zijn we een team begonnen in de ADO samen met Martin Spanninks, Johan Lammers en Raimond Roelofsen we werden gelijk kampioen in de 4e divisie en jaren daarna promotie naar 3e divisie, 2e divisie en geëindigd in de 1e divisie. In 2010 zijn we overgestapt naar de RDB en daar zijn we vorig jaar gestopt als team in de 1e divisie.

Wat voor toernooien en competities speel jij zelf op dit moment?
Nu gooi ik af en toe een toernooitje (Betuwe Cup) en op de maandag interne competitie in de Rijnvogels.

De Rijnvogels, waar staat dat voor?
13 jaar kreeg Martien IJkhout en ik de kans om het pand over te nemen, en zo  is Dartclub de Rijnvogels officieel als vereniging begonnen. Begonnen met 1 competitieteam en 5 a 6 man op maandagavond, op dit moment hebben we 5 competitie teams en zijn we thuishaven van landelijke competitie heren en dames RDB, waar ik ook coach ben van de LACO team heren.. Ook is de Rijnvogels een officiële Betuwe Cup locatie. De maandagavond competitie is voor iedereen toegankelijk! (Zeker een aanrader voor iedereen zeggen wij vanuit de Betuwe Cup om te bezoeken). Naast de Rijnvogels heb jij ook een ander mooi dartsproject opgezet, het Herveld open. 4 Jaar geleden kwam ik in gesprek met de voorzitter van de Hoendrik in Herveld, Martijn van Schaik. Ik sprak toen mijn wens uit om eens een groot dartoernooi neer te zetten, vooral om dat ik dat miste in onze regio. Wij zijn toen de vereniging Herveld open darts begonnen, onze taken waren snel verdeeld Martijn regelde de sponsoren ik het toernooi zelf. Een mooie combinatie met zware vergaderingen onder de veranda op zondagmiddag en een biertje erbij. En een mooi toernooi waar we nog jaren van kunnen genieten. Naast het Open Herveld voor de senioren is er sinds afgelopen jaar ook een jeugdtoernooi waarvan Toon Greebe naamdrager is. Een fantastisch initiatief waar ook eer aan Toon toekomt die zich enorm inzet voor het jeugd darten.

Naast het open Herveld en de Rijnvogels heb jij ook mede aan de wieg gestaan van de ‘vernieuwde Betuwe Cup. 
Twee jaar geleden onder het genot van een biertje bij de Premier League in Ahoy heb ik met Thijs gesproken over het weer in het leven roepen van de Betuwe cup. Deze is ooit opgestart onder leiding van Hans Maan (voormalig uitbater onder de toren). Toen erg goed voor het darten in de regio. Bij deze alle lof naar Thijs, want na het 1e jaar kunnen we wel zeggen dat dit goed loopt en vooral gezellig is.

Je bent ook voorzitter van de RDB:
Buiten dit alles om ben ik vorig jaar als voorzitter gekozen van Rivierenland DartsBond, met een bestuur van enthousiaste darters vol met ideeën. Doelstellingen voor nieuwe seizoen zijn er genoeg. Op 1 december hebben we Open Rivierenland (NDB rankingtoernooi) waarbij ook niet NDB leden aan mee mogen doen. Wij als Betuwe Cup hopen ook daarbij op een flinke opkomst!

Wat zijn jou doelstellingen voor komend seizoen
Meer samenwerking tussen ADO en RDB om mooie dingen te kunnen organiseren. Laco heren gaan we dit jaar weer vol voor de play-offs en eigenlijk voor de finaledag. Ook hopen we uiteraard dat we met de dames weer een fantastisch seizoen kunnen draaien en de titel kunnen verdedigen.

Waar ben jij als dart volger nieuwsgierig na het komende seizoen en heb je nog favoriete darters? 
Favoriete darters op tv zijn eigenlijk alle Nederlandse darters, speciale aandacht voor Jermaine Wattimena en Toon Greebe. Ook ben ik erg benieuwd hoe Luc Peters het gaat doen de komende periode.

Zoals je in het stuk terug leest zie Stef zich op vele vlakken inzetten en vergroot hij voor vele mensen de dartmogelijkheden zowel binnen als buiten de regio. Wij werken dan ook op meerdere vlakken met Stef en de RDB samen uit wederzijds respect voor elkaar wat wij doen binnen de dartsport. Hopelijk kunnen wij samen nog vele mooie dartprojecten opzetten!