SpotOn – Robin

 
 

 

 

Toen ik zelf als 10-jarig jochie Barneveld zag spelen in de finale tegen Ritchie Burnet (deze won Burnet met 6-3), raakte ik zelf verslaafd aan het dartspelletje. Ik kocht van mijn zakgeld een dartbord en wat barney pijltjes. Mijn eigen dart carrière was gestart. Ik gooide tot 2001 wat jeugdtoernooitjes en jeugdcompetities. In 2001 maakte ik mijn debuut in de ADO tussen de volwassenen.

Ik maakte in mijn eerste jaar snel kennis met een grote man waar ik gelijk veel ontzag voor had (vooral vanwege zijn uitstraling, postuur en een toen een heel klein beetje door zijn gooien). Deze man bleek Robin te zijn, de voorzitter van de ADO dartbond, een wilde bond met toen nog ver boven de 1000 leden (ik dacht zelfs dat we rond die tijd tegen de 1500 aanzaten, maar dat weet ik niet meer zeker). De ADO was een bloeiende organisatie met een team van fantastische vrijwilligers. Dat nu 18 jaar later bijvoorbeeld nog steeds mensen als Marco Holtus en Michel van Hulzen in het bestuur zitten zegt genoeg, een organisatie die staat als een huis en eigenlijk alles heeft meegemaakt qua dartgekte en hype.

Onder de leiding van Robin als voorzitter, Robin zelf zou niet snel zeggen dat hij onmisbaar is, maar ik durf dat wel te zeggen. Mensen als Robin zijn goud waard voor het darten. Hij durft zijn mening ten alle tijden te geven, weet wat er in de bond speelt (en dat is knap met meer dan 1000 leden!), wat hij kan en hoe hij de bond moet lijden. Toen ik Robin vroeg of hij een stukje wilde aanleveren voor spot on voelde hij zich gevleid. Ik op mijn beurt vind het mooi dat ik voor iemand waar ik enorm veel respect voor heb een stuk over mag schrijven.

Veel plezier met het lezen van deze spot on over de ADO-voorzitter, Robin Frietman.

Robin, stel jezelf eens voor
Mijn Naam is Robin Frietman, 47 jaar, getrouwd, 2 zonen en woonachtig in Heteren. In het dagelijkse leven werk ik op de Rechtbank in Arnhem, en in mijn vrije tijd voorzitter van de ADO.

Hoe ben je in aanraking gekomen met het spelletje wat al een groot deel van je ‘leven beheerst’.
Ben op mijn 17e levensjaar in aanraking gekomen, met de dartsport doordat de ouders van Marco van Drunen wedstrijden speelde, en wij samen een avondje gingen kijken. Nog diezelfde avond is de liefde voor de dartsport ontstaan, en speelde ik binnen een jaar in het 1e team van toenmalig Café de Schuur in Renkum. In de loop der jaren nog voor WDC Wageningen en Café het Wapen van Heteren gedart. Op 26 jarige leeftijd werd ik voorzitter van de ADO en is de liefde voor de sport nog verder gegroeid. (Voor de snelle rekenaars, Robin is al sinds 1998 voorzitter, 21 jaar lang!)

Volg je naast de ADO ook darts op andere niveaus en op televisie?
Op tv volg ik eigenlijk alles wat betreft het darten, dit ook om op de hoogte te blijven van de nieuwtjes in de dartsport. Mijn favorieten (opkomst Phil Taylor) en snelle darters als Gary Anderson, MVG en Michael Smith.

Speel jezelf competitie en/of andere toernooien?
Op het moment speel ik 3e divisie ADO bij de Ballon in Renkum, en 1e divisie RDB bij Café de Keizer in Bennekom. Toernooi wat ik al jaarlijks speel is Texel Darts Trophy, wat ik al 12 jaar met vrienden bezoek. Ik probeer 1x per maand de toernooien bij de Ballon te spelen. Verder speel ik op de camping, koppel en single toernooi en elke zaterdagavond competitie.

Wat zijn jou doelen voor het komend seizoen?
Mijn doel voor aankomend seizoen is: fit geraken. Ik heb de afgelopen jaren teveel hinder gehad van een blessure aan mijn schouder en hiermee door gespeeld. Dus geleidelijk aan de weg omhoog weer vinden, en weer plezier krijgen in het spel.

In 2007 heb ik mede aan de wieg gestaan bij de Texel Darts Trophy. In dat jaar was bijna 1/3de van de deelnemers een ADO speler, dit kwam mede door de samenwerking en promotie met de ADO. Ook draaide de ADO samen voor een groot deel het eerste jaar zelfs de wedstrijdtafel. Robin was toen trots op wat er stond en er was een samenwerking. Nu anno 2019 is er nog steeds veel wederzijds respect en waardering. Zonder mensen als Robin is een organisatie als de ADO niet te draaien (en daarbij wil ik natuurlijk ook de rest van het ADO-bestuur niet vergeten). Robin hopelijk kunnen wij nog veel mooie dingen op dartgebied neerzetten samen!

Robin bedankt voor je medewerking aan deze SPOT ON