SpotOn – Joost

 
 

 

 

Het afgelopen jaar komen we Joost steeds vaker tegen in de uitslagen zowel binnen als buiten de regio. Met het aflopen van de NDB circuit en daarbij zelfs het bereiken van een finaleplaats in maart heeft Joost een super seizoen gedraaid. Ook liet Joost tijdens de Betuwe Cup Ranking zijn gezicht zien. Met het behalen van de 3de plaats tijdens de finaledag en zijn prestaties van het afgelopen seizoen zetten wij graag Joost in the spots!

Wie is eigenlijk Joost Geurts naast het dartbord?
Mijn naam is Joost Geurts, ik ben 22 jaar oud en ik woon doordeweeks in Nijmegen en in het weekend bij mijn ouders in Tolkamer. Ik studeer Economie op de Radboud Universiteit in Nijmegen, dat is meteen de reden hoe ik in deze regio terecht ben gekomen. Naast mijn studie werk ik part-time als zakelijk adviseur bij ABN AMRO. Ook ben ik inmiddels al een tijdje actief als penningmeester van de RDB. Naast het darten doe ik ook veel aan tennis. Dit is in principe mijn eerste sport, en heb ik altijd op leuk niveau gedaan. Ik speel in het voorjaar bijvoorbeeld nog voor het eerste team van TC Bemmel, waarin we aankomend jaar uitkomen in de eerste klasse.

Sinds wanneer ben jij in aanraking gekomen met het spelletje darts?
De eerste keer dat ik darts op TV zag, waren van het PDC WK van 2012. Kort daarna, begin 2012 dus, ben ik zelf begonnen met darten omdat het me niet zo moeilijk leek wat die jongens op TV deden (dat viel vies tegen haha...). Ik ben behoorlijk fanatiek in alle spelletjes, dus vrij kort daarna ben ik ook al begonnen met wedstrijden gooien. Mijn eerste competitiewedstrijden gooide ik in 2016 als ik het goed heb.

Volg je darten op tv en heb je ook spelers die je graag ziet spelen?
Ik blijf er niet voor thuis, maar ik kijk zeker regelmatig. Ik denk dat Michael van Gerwen, Gary Anderson en Gerwyn Price mijn favoriete spelers zijn. Verder vind ik het leuk dat een regionale speler als Jermaine Wattimena het zo goed doet, hem volg ik dan ook zeker.

Welke competities en toernooien speel je vooral.
Inmiddels ben ik actief in de eredivisie RDB (Moeders Mooisten), eredivisie ADO (de Haspel) en de SuperLeague (voorheen bij 't Haspeltje in de Overgangsklasse, maar aankomend jaar bij Red Alert Bet Kolen in de Hoofdklasse). Afgelopen jaar heb ik voor het eerst een aantal NDB toernooien gespeeld, wat ik voorheen sporadisch deed. Deze wil ik aankomend jaar allemaal spelen. Ook speel ik volgende week op de Development Tour bij de PDC, ik ben benieuwd in hoeverre ik daar mee kan komen. Regionale toernooien speel ik als ik zin heb, zo ben ik ook bij de Betuwe Cup terechtgekomen. Iets wat ik achteraf eerder had moeten doen! Ik gooi ook vrijwel elke maandagavond bij de Vrijboom in Beuningen. Altijd super goed georganiseerde toernooien waarin je veel legs gooit, tegen altijd goede tegenstanders (onafhankelijk van het aantal deelnemers), een aanrader voor iedereen!   

Terugkijkend op seizoen 2018/2019 waar kijk je dan allemaal op terug? 
Ik heb een fantastisch seizoen gehad, in alle competities. Mooie overwinningen behaald in de SuperLeague. In mijn nieuwe team bij de RDB heb ik het ook heel goed gedaan, al ben ik zwak geëindigd. Ik had een zwak einde doordat ik wat moeite had met de druk die erbij kwam kijken toen ik een finale haalde op een NDB Ranking bij de Heren A eind maart. Dit is ook meteen by far de beste prestatie in mijn 'carrière'. Gelukkig heb ik het seizoen bij de RDB goed af kunnen sluiten door Speler van het Seizoen te worden in de Eredivisie. Verder heb ik de nodige regionale toernooien gewonnen, al blijven dat toernooien waarin ik over het algemeen moeite heb om mijn niveau te halen.

Wat zijn jou verwachtingen voor seizoen 2019/2020? Welke doelen stel jij voor jezelf? Wat heb je nodig eventueel nodig om deze doelen te bereiken? 
Ik hoop dat ik mijn progressie van het afgelopen jaar door kan zetten. Wij hebben een aantal mooie versterkingen in de RDB, ik ben heel benieuwd hoe we het daar gaan doen. Daarnaast kijk ik natuurlijk heel erg uit naar het gooien in de Superleague, ik ben benieuwd hoe ik het ga doen in de Hoofdklasse in een voor mij nieuw team. Voor mij zal het waarschijnlijk nog steeds neerkomen op minder opkijken tegen mijn tegenstanders, rustiger blijven en leren met de druk om te gaan. Ik hoop hierdoor constant te kunnen gaan presteren op de NDB Ranking, en wellicht kan ik dan mee gaan doen om een plekje in de Nederlandse Selectie (ambitieus, ik weet het 😉 ). Verder ben ik van plan om een aantal weekenden naar de Development Tour te gaan, maar dit is financieel lastig. Als ik dit wil zal ik moeten kijken of ik wat sponsoren kan vinden.

Wat wil je nog meer kwijt?
Ik hoop jullie allemaal te zien tijdens competitie en/of toernooien, bijvoorbeeld de toernooien van de Betuwe Cup. Ook wil ik hierbij Thijs de complimenten geven, hij heeft met zijn toernooien en zijn enthousiasme een enorm positieve invloed op het darten in de regio. Dit mag ook wel eens gezegd worden!  

Wat wij uit het stuk van Joost kunnen lezen is dat het een jongen is die serieus aan de weg aan het timmeren is en ook wilt kijken hoever hij hierin kan reiken, dit getuigd onder andere zijn deelname aan de development tour en het spelen op eredivisie niveau zowel binnen als buiten deze regio. Wij hebben Joost leren kennen als een zeer sympathieke jongen die altijd respect voor zijn tegenstanders toont. Ook zien wij zijn fanatisme voor het dartbord en gaat hij er vol voor in zijn partijen.

Voor iemand die pas sinds 2016 deelneemt aan de dartcompetitie en wat hij nu al bereikt heeft zullen we nog vele mooie prestaties zien in de toekomst. Hopelijk vindt jij de middelen die je nodig hebt door sponsoren om je nog verder te ontwikkelen in de dartsport! Wij zullen je zeker volgen en steunen waar wij kunnen!

Joost bedankt voor je medewerking aan spot on en de complimenten die wij van jou hebben mogen ontvangen!