SpotOn – Sander

 
 

 

 

Toen wij Sander vroegen om aan deze spot-on mee te werken was zijn eerste reactie, waarom? Ik denk dat voor vele Sander een zeer bekend gezicht is binnen de regio. Hij is op vele regionale toernooien aanwezig en doet dit ook niet onverdienstelijk. Een sympathieke man die op verschillende niveaus en competities speelt. Naast het bord ook altijd in is voor een gezellig praatje maar aan het bord een zeer gevaarlijke tegenstander. Daarnaast bekleed Sander ook een bestuursfunctie binnen de RDB en is hij een graag en veel geziene gast bij de Betuwe Cup afgelopen jaar. Daarom in deze SPOT ON: Sander Voz

Wie is Sander Voz eigenlijk?
Mijn naam is Sander van Ockenburg Zwaan bouwjaar 1978 vader van drie mooie meiden en gelukkig getrouwd met vechtgenoot Marieke.  Als ik mezelf zou moeten omschrijven dan ben ik een christelijke dartende levensgenietende en computerende minimalist.

Sinds wanneer ben jij in aanraking gekomen met het spelletje?
In 1995, het jaar dart Barney voor het eerst de finale van de Embassy haalde kocht ik mijn eerste dartbord en setje pijlen. In 2003 ben ik begonnen met het darten in competitieverband voor de ADO. Dit was bij de Dragonder Bar 2 (nu Bonnefooi) in een team dat eerste divisie gooide. Doordat ik gelijk in de eerste divisie startte moest ik ook wel thuis trainen want ik wilde de jongens niet teleurstellen en zelf natuurlijk niet voor aap staan. Dat jaar promoveerden we naar de eredivisie. Na een tweetal seizoenen verhuisde ik naar Arnhem en heeft Dave Williams (voormalig eigenaar van ‘t Kroegje) mij naar het Kroegje 1 in Rheden gebracht waar ik in het seizoen 2005 - 2006 eredivisie ADO ging gooien. Toen het Kroegje 11 stopte heb ik samen met  dat team overgenomen en omgevormd tot DT Irritant (ADO versie) en daarmee een aantal mooie ADO seizoenen (2006 - 2010) gedart met oa. Marcel Weideman, Ferry Hakstege, Bram van Eck, Joey Hartkamp, Ahmad Ahmaddy, Roy van Beem, Wesley van de Hurk, Frank Hoelen, Jaimy Melchels en Jerry van Duren. In het seizoen 2010 - 2011 maakte ik de overstap naar De RDB na 2 wedstrijden bij de Flamingo’s ben ik overgestapt naar ‘T Stuupke dat ging stoppen. Samen met Jaimy Melchels, Frank Hoelen en Robbie Hendriks zijn we toen naar de Rijnvogels gegaan onder de voorwaarde dat Martin Spanniks bij ons kwam gooien. Op deze manier is DT irritant (RDB versie) ontstaan. Ons debuut jaar werden we gelijk 3e. Het seizoen erop hebben we ons versterkt met Erik van Zanten en haalden we weer een derde plaats. Bovengenoemde spelers zijn eigenlijk altijd de basis geweest van DartTeam irritant. We hebben in de seizoenen erna nog wel wel een aantal spelers gehad die een of meerdere seizoenen bij ons hebben. Momenteel zijn Kai Schmall en Thommy Schuuring ook irritante spelers samen met Niels Haverdill en Niels van Zanten. Samen zijn we een goede irritante mix. Toen Fisherman's world dreigde te stoppen heb ik nog een jaar met een aantal irritante RDB jongens in dit team gegooid, maar vanwege de drukte van de dubbele competitie (ADO & RDB) hebben we dit team uiteindelijk toch maar opgeheven. Met Irritant werd ik 2 keer 5e, 4 keer 3e 1 keer 2e en 1 keer bekerkampioen.

Volg je darten op tv?
Ik volg het darten wel een beetje, maar niet per se op tv. Zo blijf ik soms op de hoogte via streams. Hoewel ik niet een echte gokker ben heb ik ook een Unibet account zodat ik veel wedstrijden live kan kijken wanneer ik daar zin in hen. Over het algemeen dart ik liever dan dat ik naar darts kijk.

Wie is jou favoriete darter?
Ik heb geen favoriete dartspeler maar vind vooral het spelletje te gek. Ik ben dus voor een mooie pot ongeacht wie er speelt. Mijn voorkeur gaat wel uit voor spelers met een mooie natuurlijke stijl en ben ik stiekem toch vaak voor de underdog. Ook vind ik het wel leuk om de prestaties van Jermaine Wattimena te volgen, omdat ik hem al behoorlijk lang ken (vanaf puber). Daarnaast vind ik het wel leuk dat Luc Peters het de laatste tijd goed doet. Voor mij is Luc een klassiek voorbeeld dat trainen je echt beter maakt, en dat als het privé goed gaat, dit doorwerkt in je prestaties.

Welke competities en toernooien speel je vooral?
In het verleden speelde ik met veel plezier bij de ADO, maar daar ben ik op een gegeven moment gestopt omdat ik iets meer uitdaging wilde en samen met het kroegje eigenlijk alles al een keertje gewonnen had (zomer, winter en beker) . Ook individueel ben ik een keertje ranking kampioen geweest (2015). Omdat ik van uitdagingen hou ben ik van de wilde bond overgestapt naar de officiële bond, waar het niveau iets hoger ligt en er nog enkel uitdagingen op me lagen te wachten. Momenteel speel ik competitie bij de RDB waar ik ook al jaren uitkom in de Landelijke Competitie, dat is zeg maar een competitie tussen de selecties van de diverse ,bij de Nederlandse Dartsbond aangesloten, dartbonden. Ik speel ongeveer twee keer in de week wat meestal een competitieavond betreft en een toernooitje. Soms wil ik mijn geluk ook proberen op de wat grotere toernooien. Ieder jaar probeer ik naar de German Open te gaan en naar de Dutch Open. De Vrijboom in Beuningen, De vrijbuiter in Apeldoorn. Helaas is er in Arnhem (nog) geen echte dart locatie waar de wat beter darters samen komen om te trainen. Vandaar dat ik het iets verder op zoek in Beuningen en Apeldoorn. Met de komst van Dubbel 10 in het Centrum van Arnhem (Reclame, Reclame haha) gaat hier misschien wel verandering in komen.

Terugkijkend op seizoen 2018/2019 waar kijk je dan allemaal op terug?
In het seizoen 2018 heb ik geen echte spraakmakende resultaten behaald, her en der wat envelopjes opgehaald op de kleinere toernooien. In de competitie hebben we een goed RDB jaar gedraaid met het meest irritante team van de RDB met een mooie derde plek als resultaat. Tevens was ik de speler met het meeste 180’ers in het seizoen (43x).  In de laco had ik een single percentage van 75% en een koppel percentage van 85.7% waarmee ik best tevreden ben.

Wat zijn jou verwachtingen voor seizoen 2019/2020? Welke doelen stel jij voor jezelf? Wat heb je nodig eventueel nodig om deze doelen te bereiken?
Echte grote doelen voor volgend seizoen heb ik niet. Vooral gewoon een gezellige competitie spelen op niveau en proberen daar een gooi te doen naar het kampioenschap. Ik heb een leuk team met fijne spelers. Ook speel ik nog een jaartje LACO wanneer dit goed met mijn werk te combineren is. Ik merk dat er nog steeds een stijgende lijn zit in mijn darten dus af en toe een toernooi gooien lijkt me nog steeds leuk. Mijn doel is dus om de stijgende lijn vast te houden. Verder wil ik wel gaan proberen om iets meer te investeren in het trainingsaspect. Zo lijkt het me geweldig om af en toe met goede darters te kunnen trainen om mijn niveau omhoog te krijgen. (Dus als er goede darters zijn, die door de weeks op een avond bij mij thuis willen gooien……..:).

Zijn er nog verder dingen die jij kwijt wilt aan ons?
Ik vind het leuk en goed dat er een Overbetuwe cup is en dat er in de regio Arnhem weer een terugkerend toernooi is waar meer dan 20 personen per keer komen met een goede mix van goede en gezellige darters en dartsters.

Wat zijn jou prestaties waar jezelf op terugkijkt van afgelopen seizoen.
Ik praat zelf graag niet over mijn prestaties, aangezien die in het verleden liggen en ik van mening ben dat in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie bieden voor de toekomst.

Zoals jullie hebben kunnen lezen is Sander een graag geziene gast bij onze ranking. Door zijn jarenlange ervaring en het plezier zie je bij Sander dat het spelletje darten een deel van zijn tijd beïnvloed. Ik denk dat menig darter die dit leest zich daar ook in herkend. Het is fijn om te zien dat vele gezichten al bijna 20 jaar meelopen binnen de dartsport binnen de regio en dat wij daarvoor de toernooien organiseren.